RESEPI CHEESEKUT MUDAH SANGAT TAPI SEDAP AMAT
Hai assalamualaikum wbt
Kakwid dah sampai kampung Johor petang semalam, dapat cuti raya sebulan terus. Hehe. Buat duit dari rumah ni memang best. Cuti sepanjang tahun. Haha
Kakwid ni bukan jenis tangan lembut orang kata, kalau buat kuih ke kek ke biskut ke memang jarang menjadi. Pernah buat donut beberapa kali, akhirnya taqdir donut tu ke tong sampah. Heh.
Tapi, Kakwid terer bab buat resepi yang mudah2 dan cepar siap. Biasanya yang yak lebih setengah jam boleh siap.
Hari ni untuk permulaan, Kakwid nak share resepi Cheesekut yang sangat sedap dan bahan serta caranya pun sangat simple. Kakwid like like like!
- 1 bungkus biskut kering petak. Kakwid suka brand Jukies
- Sekotak susu saiz kecik
- Cream cheese yg 250gram. Kakwid guna brand Tatura
- 1/2 tin susu pekat
- Nestum untuk lapisan. Kakwid suka nestum jadi lapiskan tebal sikit.hehe
- Hiasan
CARA-CARA;
- Cream cheese + susu pekat + 2 sudu susu kotak gaulkan bersama sampai mesra dan agak kembang. Nak senang guna mixer. Kakwid guna pemukul tangan tu je, bagi lemak lengan ni pecah cepat. Haha
- Benamkan sekejap biskut dalam air susu dan terus susun dalam loyang/bekas yang sesuai.
- Lapiskan dengan kejadian cream cheese tadi dan taburkan nestum.
- Buat lepisan demi lapisan. Ngam untuk 4 lapisan kalau ikutkan. Bergantung tebal mana korang lapiskan cheese tadi.
- Atas sekali nanti dah siap lapisan terakhir, Kakwid tabur dengan hiasan. Bagi budak2 nampak seronok nak makan.
- Sejukkan dalam peti ais.
Sesuai sangat buat moreh time ramadhan ni. Sesuai jugak buat hidang tetamu bertandang raya. Atau bebila je kan. Sebab senang dan sekejap je nak sediakan.
Kecuali malas tahap gaban. Kihkih.
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment